Keçiören ÇSML 1991 Mezunları Avanos’ta Buluştu

Keçiören ÇSML 1991 Mezunları Avanos’ta Buluştu

Yıllardır birlik ve beraberlik adına bir araya gelip eski günlerini yâd eden Ankara Keçiören Çevre Sağlık
Ana Sayfa Güncel Haber 3 Haziran 2021 336 Görüntüleme

İlk Yardım Eğitmeni/Çevre Sağlığı Teknisyeni Mehmet Uğur: Motor Kazalarında İlkyardım

Eskişehir Sağlık Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra ilk yardım eğitmenliği alanında kendini yetiştiren Platformumuz aktif üyesi Çevre Sağlığı Teknisyeni Mehmet Uğur’un Motor Kazalarında İlkyardım konulu yazısını yayınlıyoruz.

Ülkemizde sık sık meydana gelen kazalardan bir tanesi motor kazalarıdır. Maalesef genelde ölüm veya sakatlanmalarla sonuçlanan bu olaylar bazı ihmalleri ve yetersiz önlemleri beraberinde getirmektedir. Bu gibi kazaları önlenmesi adına motor kullanırken kask takmalı ve mutlaka trafik kurallarına uymalıyız.

Peki, motor kazalarında ilkyardım yöntemi olarak neler yapmalıyız? Motor kazalarında genelde travma söz konusudur bu nedenle hastayı tehlike yoksa sabit tutmalı ambulans gelene kadar psikolojik destek vermeliyiz. Bir motor kazasıyla karşılaştığımızda önce güvenlik önlemi almalıyız motor çalışıyorsa kapatmalı, benzin vb. sızıntısı var ise motoru güvenli bir alana alarak patlama riskine karşı önlem almalıyız.

Etrafta bulunan ilkyardım bilgisi olmayan insanların dokunmasını engellemeli, su vermek, kolonya koklatmak, sigara ikram etmek gibi davranışlara giren insanları bunun zararlı olduğu konusunda uyarıp önce kaza geçiren hastanın yanına gidip bilinç kontrolü yapmak, yanıt vermiyor ise 112 aranmasını sağlayarak ağız içi kont-sonra başı çene yere 90 derece dik olacak şekilde yukarı kaldırıp göğüs hareketlerini izleyerek solunum dinlemek solunum var ise baş kısmını yana çevirmek solunum yok ise biliyorsak isek kalp masajı yapmamız gerekiyor.

Bizimle konuşabiliyorsa yapılması gereken soru sormak şu anda neredeyiz, kaç yaşındasın, hangi aydayız gibi sorular sorup hafıza kaybı gelişip gelişmediğini belirmek sonrasında tekniğe uygun kaskı dikkatli bir şekilde boyuna zarar vermeden çıkarıp baş-boyun-gövde-kollar-bacaklar sıralaması esas alınıp kırık-kanama-yaralanma-yabancı cisim batması yönünde iki elimizle hastadan izin alarak genel vücut muayenesi yaptıktan sonra öncelik sıralaması baz alınıp kanaması varsa temiz bezle baskılamak yaralanması var ise üzerini temiz bir bezle kapatmak kırık var ise o bölgeyi sert “tahta, karton, gazete, plastik pet şişe, sopa” gibi sert malzemelerle sabitleyip hareketsiz hale getirmek gerekir yabancı cisim batması varsa kesinlikle çıkarılmamalı iki taraflı sabitlenerek sabit tutulmalıdır. Bu gibi uygulamaların dışında herhangi bir şey yapılmayarak 112 ekiplerinin gelmesini beklemek sonrasında yapılan müdahale hakkında bilgi vermek

Unutmayın yapacağımız doğru bir hareket hayat kurtarırken yanlış bir hareket hastanın hayatını karartabilir.

Mehmet UĞUR

İlk Yardım Eğitmeni  / Çevre Sağlığı Teknisyeni

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

| ÖzTürkTASARIM.com |